Cut my bunker, please

bunker04

A Second World War bunker in the Netherlands was turned into a sculptural visitor attraction by slicing it down the middle to reveal its insides. The bunker was built in 1940 to shelter up to 13 soldiers during bombing raids and the intervention by Dutch studiosRAAAF and Atelier de Lyon reveals the small, dark spaces inside, which are normally hidden from view. It took 40 days to slice through the solid concrete bunker, which was one of 700 constructed along the New Dutch Waterline, a series of water-based defenses used between 1815 and 1940 to protect the cities of Muiden, Utrecht, Vreeswijk and Gorinchem.

‘Our aim with the project was to question the policies on monuments by doing this intervention,’ Ronald Rietveld of RAAAF explains. The designers also constructed a set of stairs to connect the nearby road to a path that leads through the centre of the bunker onto a wooden boardwalk raised above the flooded area.

bunker05 bunker06 bunker01

bunker07

 

Via

This entry was posted in ART and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Cut my bunker, please

  1. treesaw74 says:

    Reblogged this on Tera Rift.. Alter Ego! and commented:
    I really enjoyed the art behind this video. It seemed to stop at one point, but I skipped ahead and found it was worth it in the end.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s